IJsvogels.nl

Home | Contact | Sitemap | Foto's

Over de techniek achter deze site

De site
Deze site is gemaakt m.b.v. Pivot weblog software. Meer informatie hierover vind je op www.pivotlog.net

De foto's
De foto's op de site heb ik de laatste 4 jaar gemaakt tijdens het observeren van ijsvogels. De normale opnamen zijn gemaakt met Canon apparatuur, de meeste met een Canon EOS 3 en een EF 300mm 2.8L USM, eventueel aangevuld met een Canon 1,4x of 2x converter. Voor de portretjes van de ijsvogel heb ik gebruik gemaakt van een 1,4x én een 2x converter, met daartussen een tussenring van 12 mm. Hierdoor wordt een brandpuntsafstand verkregen van 840mm, waarmee ik op ongeveer 2,6 meter kan scherpstellen.

De duikopnamen zijn gemaakt met een Rollei 6008 integral, voorzien van een 150 of 250mm objectief. De kamera wordt ontspannen door een zelfgebouwde infraroodlichtsluis, voor de belichting zorgen 3 flitsers.

De filmpjes
De filmpjes op de site zijn gemaakt met een Canon XL1 digitale videokamera. D.m.v. een adapter is het mogelijk hierop de EF objectieven van Canon te gebruiken. Deze zorgen naast een betere beeldkwaliteit ook voor een flinke vergroting. Hierdoor wordt het mogelijk van een redelijke afstand kwalitatief goede opnamen te maken.

Het fotograferen en filmen in de praktijk
Om een ijsvogel te fotograferen of te filmen is veel geduld en kennis van het onderwerp vereist. Afgezien van een enkel gelukkig moment is het vrijwel onmogelijk om zomaar langs de waterkant te lopen met de kamera in de aanslag en met een goede opname terug te komen. Bij de meeste opnamen gaan een aantal dagen, soms zelfs weken voorbereiding vooraf. Houd daar rekening mee als je ook zelf een (ijs)vogel wilt gaan fotograferen. Een ijsvogel is snel verstoord en een nest met eieren of jongen kan niet lang zonder ouders.
Het belang van de vogel dient altijd voorop te staan !

Snel naar: