IJsvogels.nl

Home | Contact | Sitemap | Foto's

Veelgestelde vragen

De meeste informatie die bij mij beschikbaar is over ijsvogels, vind je terug op de site. Wanneer je toch nog een vraag hebt, kun je deze mailen naar .
Kijk echter eerst even hieronder bij de veel gestelde vragen, misschien staat je vraag en het antwoord er wel tussen.

Veel gestelde vragen


Waar kan ik bij mij in de buurt ijsvogels zien ?
Er zijn in Nederland een aantal lokaties waar je een redelijke kans hebt om een ijsvogel te zien.
Zo kun je bijvoorbeeld met een roeiboot of kano de Biesbosch in gaan, daar heb je altijd veel kans op één of meerdere waarnemingen.
Ook de vogelkijkhutten die bij het water staan in de grotere natuurgebieden bieden een redelijke kans op een voorbij vliegende ijsvogel. Een aantal voorbeelden zijn de Blauwe Kamer in Rhenen, park Sonsbeek in Arnhem, de Oostvaardersplassen, enz.
Je zou ook eens kunnen kijken op een website van een vogelwerkgroep in de buurt, daarop vind je meestal wel een gedeelte waar waarnemingen vermeld staan.


Eet een ijsvogel ook (goud)vissen uit mijn vijver ?
Inderdaad, de ijsvogel eet ook goudvissen, koy-karpers, goudwindes, enz. Alles wat vis is en kleiner dan zo'n 9 cm. wordt gegeten. Een volwassen ijsvogel eet zo'n 15 visjes per dag. Als je het niet op prijs stelt dat de ijsvogel vis uit de vijver weghaalt, dan kun je hem of haar het beste een paar keer wegjagen. Ook zou je mogelijke uitkijkposten kunnen verwijderen, vanwaar de ijsvogel vist.


Zou het kunnen dat ik in de bebouwde kom een ijsvogel heb gezien ?
In de herfst zwerven nieuwe lichtingen jonge ijsvogels uit, op zoek naar een geschikte biotoop en een plaatsje om te vissen.
Een aantal van deze ijsvogels komen ook terecht in de bebouwde kom, vrijwel dagelijks komen er in de herfst en winter meldingen binnen van ijsvogels in de bebouwde kom. De meeste kans om er één te zien is in de buurt van rustig water, bijvoorbeeld een wandelpark, visvijver of gracht.


Waar zijn de foto's gemaakt
De meeste foto's zijn gemaakt in Noord-Brabant, de exacte lokaties blijven echter geheim, om de rust op die plaatsen niet te verstoren.

Snel naar: