IJsvogels.nl

Home | Contact | Sitemap | Foto's

Heb ik een ijsvogel gezien?

Dat is goed mogelijk! Ondanks het feit dat een ijsvogel niet erg algemeen is, worden de laatste jaren wel steeds vaker ijsvogels gezien. Belangrijkste reden hiervoor is het feit dat het aantal erg is toegenomen. Vooral de zachte winters van de laatste jaren hebben hier aan meegeholpen. Ook zijn er veel leefgebieden van de ijsvogel hesteld waardoor het voor de vogels makkelijker wordt om een nestplaats te vinden.

Hoe zeker is het dat ik een ijsvogel heb gezien?
Een ijsvogel is aan een paar kenmerken te onderscheiden. Allereerst de onmiskenbare felblauwe kleur, die zeker opvalt in zonlicht en tijdens de vlucht. Er is geen enkele andere in het wild levende vogel in Nederland die een dergelijke kleur bezit. Een ijsvogel die in de schaduw zit zal echter niet altijd zijn prachtige kleuren tonen en zodoende vrijwel niet opvallen.
De vlucht, deze is snel, rechtlijnig en meestal vlak over het wateroppervlak, is ook kenmerkend. Vaak zie je ze een meter of 20 voor je uit ineens van een uitkijkpost over het water van je af vliegen.

Er wordt altijd gedacht dat je een ijsvogel alleen vindt in de typische biotopen zoals beken en rivieren, maar niets is minder waar. Zeker in de herfst en winter ontvang ik veel meldingen van ijsvogels bij tuinvijvers, grachten en andere kleinere waterpartijen in de buurt van bebouwing, soms wel midden in een dorp of stad.

IJsvogel speurt naar een visje


Wat te doen met een waarneming van een ijsvogel?
Allereerst natuurlijk nagenieten van deze mooie ervaring aan de hand van wat foto's of een mooie diashow, deze vind je bij Multimedia.
Je kunt je waarneming ook melden via het waarnemingenformulier, zeker in waarnemingen op bijzondere lokaties zijn het melden waard, aangezien die veel informatie verschaffen over de levenswijze en verspreiding van de ijsvogel.
Wanneer je nog aanvullende vragen hebt kun je deze beter mailen, aangezien de meldingen niet dagelijks worden bekeken.

Snel naar: