IJsvogels.nl

Home | Contact | Sitemap | Foto's

Uitgebreide omschrijving

De meeste mensen die voor het eerst het geluk hebben een ijsvogel te zien, verbazen zich meestal over de mooie, bijna exotische kleuren die hij bezit. Door die kleuren wordt hij ook wel gerekend tot de mooiste broedvogels van ons land. Wanneer je verder gaat kijken naar zijn levenswijze en (balts)gedrag blijkt het ook nog een hele fascinerende vogel te zijn.
De ijsvogel behoort technisch gezien tot de orde van Scharrelaarvogels (Coraciiformes), samen met de bijeneters, scharrelaars, hoppen en neushoornvogels. Onder die orde valt de familie Alcedinidae, waartoe een honderdtal verschillende ijsvogels behoren.
In Nederland komt echter slechts één soort voor : de Europese IJsvogel, Alcedo Atthis.


Als we de ijsvogel bekijken zijn er een aantal dingen die direkt opvallen en waardoor het vrij eenvoudig is om hem te herkennen. Ten eerste natuurlijk de opvallende kleuren, de borst is oranje tot roestbruin, de rug is prachtig blauw, met in het midden een lichtblauwe, bijna fluorescerende streep, die hem een aantal schitterende bijnamen heeft gegeven zoals de vliegende edelsteen.


Ondanks deze opvallende kleuren is het toch vaak moeilijk een ijsvogel te ontdekken als hij niet in het volle zonlicht zit, hierdoor kan namelijk de blauwe kleur vrijwel wegvallen. Zijn oranje/bruine borst maken hem vanaf de voorkant moeilijk zichtbaar in de herfst, als hij tussen de bruine bladeren op een takje naar een visje loert.

Een volwassen exemplaar is iets kleiner dan een spreeuw en meet van kop tot staart ongeveer 16 tot 17 cm. Wat opvalt is een relatief grote snavel, tussen de 3,5 en 4,5 cm.
Het gewicht van een ijsvogel varieert van 36 tot 42 gram, dit is mede afhankelijk van de conditie van de vogel. Zijn staartje is zeer kort en is bijna niet als staart herkenbaar, toch is een ijsvogel een zeer behendige vlieger, die met een snelheid van wel 50 km/uur tussen de bomen door schiet.
De pootjes van een volwassen ijsvogel zijn vrij klein, oranje/rood van kleur met zwarte nageltjes, drie tenen wijzen naar voren, één teen naar achteren. Hieronder zien we een foto van een vrouwtje, duidelijk is de grootte van de snavel te zien, de oranje pootjes en de oranje/bruine borst.


Dat het hierboven om een vrouwtje gaat is te zien aan de snavel, die bij een mannetje geheel zwart is, terwijl het vrouwtje een oranje vlek aan de basis van haar ondersnavel heeft. Als we wat dichterbij komen en het kopje van de ijsvogel bekijken, zien we hoe mooi de veertjes opgebouwd zijn en hem zijn prachtige uiterlijk geven.

Kopje van een ijsvogelSnel naar: