IJsvogels helpen in de winter

In de winter kunnen we de vogels in de tuin voorzien van een helpende hand door ze te voorzien van pindanetjes en mezenbollen, bijvoeren van ijsvogels is in de winter echter iets lastiger. Ze eten voornamelijk vis, welke ze ook nog het liefst zelf vangen met een prachtige duik in het water. Toch kunnen we wel maatregelen nemen om de ijsvogels een handje te helpen, maar dan meer in indirecte zin.

Allereerst hebben ze voor het vangen van vis uiteraard een ijsvrij stukje water nodig, wat in de winter vaak het grootste probleem is. Een stukje water ijsvrij houden in een tuinvijver kan bijvoorbeeld met een (lucht)pompje of door het regelmatig open te hakken. Wanneer het echt hard gaat vriezen is er meestal geen houden aan helaas.
Naast een ijsvrij stukje water is een mooie uitkijkpost een belangrijke voorwaarde, ze zitten graag op een stevige horizontale tak van enkele centimeters dik, tussen een halve meter en twee meter boven het wateroppervlak. Vanaf een lagere plek vliegen ze vaak eerst een klein stukje omhoog alvorens te duiken, ook kunnen ze even bidden zoals een torenvalk, maar dat kost wel extra energie. Heb je geen mogelijkheid om een tak bij het wak te plaatsen, dan voldoet bijvoorbeeld het handvat van de steel van een in de grond gestoken spade ook.
Naast deze maatregelen kan het ook nog zinvol zijn om met wat voer dagelijks de vissen naar het wak te lokken. In de winter eten vissen niet zo heel veel, dus gebruik hierbij minimale hoeveelheden. De vissen zullen bij regelmatig voeren op dezelfde locatie gewend raken en voor de ijsvogel een makkelijke prooi vormen.

Het kan zeker ook helpen om een uitkijkpost te plaatsen bij een wak dat van nature wordt opengehouden door stroming of watervogels, maar waar geen uitkijkpost beschikbaar is. Plaats een tak of paaltje een beetje schuin aan of over het water. Wanneer de grond al bevroren is kan dat wel lastig zijn, ook dan is wellicht een oude spade uit de schuur van opa in de grond steken een goede oplossing. Dat is meteen een prima hoogte en het handvat is een mooi zitplaatsje.

Kijk uit met metalen zitposten. Wanneer het vriest en een ijsvogel komt net uit het water, kan hij op een metalen uitkijkpost (bijvoorbeeld een tuinhek of reling) met zijn pootjes vastvriezen (voorbeeld). Zie je een ijsvogelregelmatig gebruik maken van een metalen uitkijkpost in de winter, maak er dan een tak aan vast zodat hij dit als uitkijkpost kan gaan gebruiken.

Mocht je zelf nog tips hebben of ervaringen met ijsvogels willen delen, dan kan dat hieronder.

Een ijsvogelmannetje trotseert een sneeuwstorm

Eén gedachte over “IJsvogels helpen in de winter

  1. Corné van Oosterhout zou jij mij iets kunnen vertellen over de landelijke ijsvogeldag? Wat houdt dit precies in? Zag het op Facebook voorbij komen maar weet niet wat ik me er bij voor moet stellen?
    Ik fotografeer sinds een tijdje en ben helemaal verliefd geworden op de ijsvogel. Zo’n prachtig vogeltje en zó snel dat het vreselijk lastig is om het in actie te fotograferen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.