IJsvogel gezien?

Dat is goed mogelijk! Ondanks het feit dat een ijsvogel niet erg algemeen is, worden de laatste jaren wel steeds vaker ijsvogels gezien. Belangrijkste reden hiervoor is het feit dat het aantal erg is toegenomen. Vooral de zachte winters van de laatste jaren hebben hier aan meegeholpen. Ook zijn er veel leefgebieden van de ijsvogel hesteld waardoor het voor de vogels makkelijker wordt om een nestplaats te vinden en zich voort te planten.

Hoe zeker is het dat ik een ijsvogel heb gezien?
Een ijsvogel is aan een paar kenmerken te onderscheiden. Allereerst de onmiskenbare felblauwe kleur, die zeker opvalt in zonlicht en tijdens de vlucht. Er is geen enkele andere in het wild levende vogel in Nederland die een dergelijke kleur bezit. Een ijsvogel die in de schaduw zit zal echter niet altijd zijn prachtige kleuren tonen en zodoende vrijwel niet opvallen.
De vlucht, deze is snel, rechtlijnig en meestal vlak over het wateroppervlak, is ook kenmerkend. Vaak zie je ze een meter of 20 voor je uit ineens van een uitkijkpost over het water van je af vliegen.

Common Kingfisher (Alcedo atthis)

Er wordt altijd gedacht dat je een ijsvogel alleen vindt in de typische biotopen zoals beken en rivieren, maar niets is minder waar. Zeker in de herfst en winter ontvang ik veel meldingen van ijsvogels bij tuinvijvers, grachten en andere kleinere waterpartijen in de buurt van bebouwing, soms wel midden in een dorp of stad.

Verwar een ijsvogel niet met een boomklever!
Vanwege zijn grijsblauwe rug en oranje borst, wordt een boomklever nog wel eens aangezien voor een ijsvogel. Boomklevers zijn echter veel minder fel van kleur en gedragen zich heel anders. Hieronder een foto van een boomklever.

_ALC7639

Let op! Dit is dus geen ijsvogel, maar een boomklever!

Naast het veel minder felle blauw (bij de boomklever is de rug eerder grijs), de kortere snavel en ander gedrag, is het ook belangrijk in het achterhoofd te houden dat een ijsvogel niet zal eten van vetbollen of strooivoer in de tuin, je hebt dan echt te maken met een boomklever.

Wat te doen met een waarneming van een ijsvogel?
Allereerst natuurlijk nagenieten van deze mooie ervaring aan de hand van wat foto’s.
Je kunt je waarneming ook melden via het waarnemingenformulier, zeker de waarnemingen op bijzondere locaties zijn het melden waard, aangezien die veel informatie verschaffen over de levenswijze en verspreiding van de ijsvogel.
Wanneer je nog aanvullende vragen hebt kun je deze beter mailen, aangezien de meldingen niet dagelijks worden bekeken.

Je kunt je waarneming en eventueel beeldmateriaal ook delen op Facebook: https://www.facebook.com/ijsvogels.nl