IJsvogel gevonden?

Wanneer de ijsvogel nog leeft

Helaas vinden de meeste ijsvogels de dood in de buurt van de mens. In de zomer en herfst zwerven nieuwe lichtingen jonge ijsvogels uit, op zoek naar een geschikte biotoop en een plaatsje om te vissen.
Een aantal van deze ijsvogels komen ook terecht in de bebouwde kom, waar ze een aantal voor hun nog onbekende problemen tegenkomen. Doorzonwoningen, glazen windschermen en het verkeer zorgen voor veel slachtoffers. Regelmatig worden er daardoor in de zomer, herfst en winter ijsvogels gevonden in de buurt van water in de bebouwde kom. Als je een ijsvogel hebt gevonden en de vogel leeft nog, kun je hem of haar het beste zo snel mogelijk naar een vogelopvangcentrum brengen. De specifieke leef- en eetgewoonte van een ijsvogel maakt hem niet geschikt om zelf te verzorgen. Gelukkig vliegen echter de meeste raamslachtoffers zelf weer weg na een tijdje bij te zijn gekomen.
Op www.vogelopvang.com vind je een lijst met vogelopvangcentra in Nederland.

Als de ijsvogel al dood is

Let op: leg de vogel zo snel mogelijk in de diepvries om verdere afbraak te voorkomen. Het is belangrijk om de vogel in te pakken in keukenpapier met daar omheen twee goed afgesloten diepvrieszakjes om te voorkomen dat er ijsvorming op de ijsvogel (vriesdrogen) komt waardoor de vogel uitdroogt.

Als de ijsvogel al is overleden zou je kunnen overwegen de ijsvogel op te laten zetten. Je kunt hiervoor het beste contact opnemen met een preparateur, zie hiervoor www.prepareren.nl.
De kosten voor het opzetten van een ijsvogel kunnen uiteenlopen, houdt rekening met een bedrag rond de 135 euro. Het is overigens ook leuk om de ijsvogel in een vliegende houding op de laten zetten, je kunt hem dan aan een dun nylondraadje aan het plafond hangen.

Op www.prepareren.nl vind je meer informatie over en adressen van preparateurs. In de buurt van Ede kun je voor het prepareren contact opnemen met vergunninghoudend preperateur Leendert Houweling (www.leenderthouweling.nl).

Als je de ijsvogel niet zelf op wilt laten zetten, laat het via een mailtje even weten. Regelmatig krijg ik nl. verzoeken van bezoekers van de site die graag een opgezette ijsvogel willen hebben. Wanneer je bereid bent de ijsvogel even te bewaren (zie de schuingedrukte tekst in het begin van deze pagina) kan ik beide partijen met elkaar in contact brengen.