Jonge raamvliegers

Op dit moment loopt het ijsvogelbroedseizoen een beetje op zijn einde, de meeste koppels hebben al een of twee nestjes met gemiddeld zo’n 6 jongen groot gebracht, op sommige locaties wordt nog een derde maal gebroed. De uitgevlogen jongen worden altijd nog een paar dagen bijgevoerd door de ouders, bij het nest wat ik zelf volgde was dit nog ruim een week. Daarna wordt langzamerhand door de ouders duidelijk gemaakt dat ze op eigen pootjes moeten staan en worden ze uit het territorium verdreven. Het enige wat de jongen nu als dagbesteding hebben, is het vinden van een goed visplekje, zodat ze voldoende reserves kunnen gaan opbouwen voor een eventuele strenge winter. Bij deze zoektochten komen ze ook in de buurt van bebouwing en de mens, dit blijkt ook uit de stijging van het aantal ijsvogelmeldingen die ik binnen krijg (waarvoor dank iedereen!). Helaas zitten daar ook veel meldingen bij van ijsvogels die tegen ramen aanvliegen, waarbij sommige de onfortuinlijke botsing niet overleven… Tot nu toe staat de teller van meldingen van tegen het raam gevlogen ijsvogels al over de 40, waarvan er helaas ruim 10 zijn overleden. De overige zijn na wat zorg door diegene die ze gevonden hebben, gelukkig weer vertrokken. Voor zover was te achterhalen waren het vrijwel zonder uitzondering allemaal jonge ijsvogels van enkele weken tot enkele maanden oud, herkenbaar aan de donkere voorzijde van de pootjes.

Van Peter ontving ik bijvoorbeeld vorig jaar onderstaande mail en foto’s (waarvoor dank!):
Deze foto’s heb ik vanmorgen gemaakt in Veendam. De vogel vloog tegen het raam van mijn lokaal. Uiteindelijk is hij uit zichzelf weer weggevlogen.

Gr. Peter
mailpeter

2 gedachten over “Jonge raamvliegers

  1. Op 21/10/2015 is een ijsvogeltje tegen het raam aangevlogen.
    Ik kon het in de hand nemen. Ik heb zijn bekje wat bevochtigd.Er kwam kort nadien beweging in en het zat recht op een vinger en vloog goed en wel weg. Wij hebben een kleine vijver. Ik vermoed dat het daar voedsel kwam zoeken.
    Groeten
    Leo en Liliane

  2. Vandaag bij ons een ijs vogel tegen het raam gevlogen van ons kantoor en dit helaas niet overleefd. Adres: Asveldweg 11 in Hengelo

    Heb er wel een foto van gemaakt maar kan deze hier niet bijvoegen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.