Helpende hand in de winter

In de winter kunnen we de vogels in de tuin voorzien van een helpende hand in de vorm van pindanetjes en mezenbollen, ijsvogels de winter door helpen is echter iets lastiger. Ze eten voornamelijk vis, welke ze ook nog het liefst zelf vangen met een prachtige duik in het water. Toch kunnen we wel iets doen om de ijsvogels een handje te helpen, maar dan meer in indirecte zin.

Allereerst hebben ze voor het vangen van vis uiteraard een ijsvrij stukje water nodig, wat in de winter vaak het grootste probleem is. Een stukje water ijsvrij houden in een tuinvijver kan bijvoorbeeld met een (lucht)pompje of door het regelmatig open te hakken. Wanneer het echt hard gaat vriezen is er meestal geen houden aan helaas.
Naast een ijsvrij stukje water is een mooie uitkijkpost een belangrijke voorwaarde, ze zitten graag op een stevige horizontale tak van enkele centimeters dik, tussen een halve meter en twee meter boven het wateroppervlak. Vanaf een lagere plek vliegen ze vaak eerst een klein stukje omhoog alvorens te duiken, ook kunnen ze even bidden zoals een torenvalk, maar dat kost wel extra energie. Heb je geen mogelijkheid om een tak bij het wak te plaatsen, dan voldoet bijvoorbeeld het handvat van de steel van een in de grond gestoken spade ook.
Naast deze maatregelen kan het ook nog zinvol zijn om met wat voer dagelijks de vissen naar het wak te lokken. In de winter eten vissen niet zo heel veel, dus gebruik hierbij minimale hoeveelheden. De vissen zullen bij regelmatig voeren op dezelfde locatie gewend raken en voor de ijsvogel een makkelijke prooi vormen.

Mocht je zelf nog tips hebben of ervaringen met ijsvogels willen delen, dan kan dat hieronder 🙂

IJsvogels.nl_ALC6137

8 thoughts on “Helpende hand in de winter

 1. In de sloot achter mijn huis hangt een dompelpomp, waarbij het water aan de bovenzijde uit de pomp komt. Ik heb hier een y-vormig koppelstuk opgezet. Hierdoor stroomt het water twee kanten op als de pomp aan staat. Gaat het vriezen,dan sluit ik de dompelpomp aan op een tijdschakelklok. Hiermee kan ik de sloot zonder moeite openhouden voor de ijsvogel. In geval van strenge vorst laat ik hem vaker een kwartiertje draaien dan bij lichte vorst.
  Het IJsvogeltje gaat hier vaak zitten op dunne takjes van een kamperfoelie die over een schutting hangen. Voor het IJsvogeltje is dat in deze katrijke buurt veiliger, dan wanneer ik een stevigere stok voor hem vast zou maken. Ik vrees dat katten daar dan ook op stappen.

  • Je zou het eens kunnen proberen, van een man op leeftijd heb ik wel eens gehoord dat het werkte, maar zelf heb ik het nooit gezien.

   • Gooi geen vis(afval) op het ijs; het ijsvogeltje zal zich te pletter vliegen! Hier wilde er eentje een visje door het ijs heen pakken uit voedselnood en bekocht het met de dood. Een beginnend vogelasiel beheerder vertelde mij zijn beginnersfout: hij legde een visje op een schoteltje. De ijsvogel dook er op en je begrijpt dat dit een erg teleurstellend effect had. Ik zoek trouwens nog extra vrijwilligers die het water van de Slenk, = gegraven water kronkelend door Julianadorp op de specifieke ijsvogel-visplekken vrij van ijs willen houden. Groeten van Marina

    • Hoi Marina,

     Toch heb ik van enkele personen gehoord dat ze succesvol visjes op het ijs gelegd hebben en dat een ijsvogel naast het visje ging zitten en deze op at. Wanneer het ijs duidelijk zichtbaar is als ijs, en niet als glas overkomt (dus niet helder is), denk ik dat het zeker het proberen waard is.

 2. hoi ik heb vandaag 2 ijsvogels gezien in een tijdbestek van een minuut bij mijn vijver achter mijn huis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *