IJsvogel gevonden?

Wanneer de ijsvogel nog leeft

Helaas vinden de meeste ijsvogels de dood in de buurt van de mens. In de herfst zwerven nieuwe lichtingen jonge ijsvogels uit, op zoek naar een geschikte biotoop en een plaatsje om te vissen.
Een aantal van deze ijsvogels komen ook terecht in de bebouwde kom, waar ze een aantal nog onbekende problemen tegenkomen. Doorzonwoningen, glazen windschermen en het verkeer zorgen voor veel slachtoffers. Regelmatig worden er daardoor in de herfst en winter ijsvogels gevonden in de buurt van water in de bebouwde kom. Als je een ijsvogel hebt gevonden en de vogel leeft nog, kun je hem of haar het beste zo snel mogelijk naar een vogelopvangcentrum brengen. De specifieke leef- en eetgewoonte van een ijsvogel maakt hem niet geschikt om zelf te verzorgen.
Op www.vogelopvang.com vind je een lijst met vogelopvangcentra in Nederland.

Gevonden overleden ijsvogel

Als de ijsvogel al dood is
Let op! Sinds 01-01-2017 is het niet meer toegestaan om een ijsvogel te laten opzetten zonder daarvoor een ontheffing te hebben. Ik zoek nog naar bestemmingen voor mensen die een dode ijsvogel vinden, bijv. voor wetenschappelijk onderzoek. Wanneer iemand suggesties heeft, houd ik me aanbevolen.