Bijzondere meldingen
IJsvogel

Dat de ijsvogelstand dit jaar weer helemaal op peil is blijkt wel uit het aantal meldingen die regelmatig binnen komen. Daar zitten vaak erg bijzondere meldingen bij, waaruit blijkt dat je ijsvogels in de herfst eigenlijk wel overal kan tegenkomen waar water en vis te vinden is. Tegen de winter neemt het aantal meldingen vanuit de bebouwde kom enorm toe. Tuinvijvers met veel kleine visjes en een goede uitkijkpost zijn erg populair. Vaak worden deze vijvertjes meerdere dagen achtereen bezocht. Hier een aantal meldingen:

Een ijsvogel op een besneeuwd sluisje.

Dit vrouwtje probeert bij dit sluisje een visje te vangen. Zulke sluisjes zijn populair bij ijsvogels, zeker in de winter. Door de stroming bevriest het water niet en er is vaak ook vis te vinden.

Wil graag even melden dat ik een paartje ijsvogel heb gevolgd dat momenteel werkt aan het 3e broedsel.
Elke keer gaat het zo dat het vrouwtje al zit te broeden op het volgende nest, terwijl het mannetje nog zeker een week met voeren doorgaat. Af en toe helpt het vrouwtje nog wel mee, maar de verhoudingen zijn helder.
Nest 2 is trouwens maar net goed gegaan: toen de waterstand in het gebied zo’n 40 cm omhoog kwam, moesten de vogels met een plons de nestgang in… En ja, ik had al contact met het waterschap voor het geval er nog meer bij kwam. Gelukkig werd verder geen regen meer verwacht ;-). Wat een feest. Ben benieuwd wat de ijsvogelstand op dit moment is.
Joost van der Sluis, omg. Leiden

 

Er flitste iets blauws voorbij en landde in de Nothofagus die half over de vijver hangt.Het zal toch niet de ijsvogel zijn? Het kon niet missen. Wat mooi, ze is na 3 jaar afwezigheid weer terug. Na de winter van 2011, toen de vijver 6 weken bevroren was, was de ijsvogelstand meer dan gehalveerd is mij verteld. In ieder geval kwam ze niet meer op bezoek. Nu is ze terug.
Margreet Duursema, Noordwolde-Zuid (Fr.)

 

Ik zag dit schitterende vogeltje bij mijn vijver zitten op een kei. Wat mij als eerste opviel was zijn felblauwe kleur op zijn ruggetje en de bruine / roodachtige borst. Ik probeerde er rustig naar toe te lopen, maar hij vloog gelijk weg. Ik had nog nooit gehoord van deze vogel en ging gelijk opzoeken wat dit zou kunnen zijn. Nu weet ik dat dit het Ijsvogeltje is. Heel bijzonder mooi beestje
M. Rodenburg, Linde

 

2 IJsvogels gezien rond 17:00 aan de Suezhaven in Westeleijk havengebied Amsterdam.

 

Vanochtend was ik achter in de tuin bezig, zie ik ineens een blauwe flits over het water, ik kijk nog eens goed, zie ik een ijsvogelpaartje. Wij wonen aan het water waar veel vis zit, schoon water ook. Ik heb ze een kwartier lang kunnen bewonderen, zij zaten zelfs op de steiger aan de overkant.
Zij scheerden ook steeds over het water.
Daniel van den Braak, Bovenkarspel

 

In Naaldwijk is een nieuwbouwwijk dat heet de het Woerdblok. Daar is nog een deel braakgrond(wijk in aanbouw). ik ging vanmorgen met de hond daar wandelen en zag iets schitteren in het water op een plantje. iets blauws tot 1 vogeltje zich omdraaide en het borstje oranje was. toen wist ik het zeker. het waren ijsvogels. helaas zagen ze mij ook en vlogen weg.
L. de Hoog

 

Voor de 2e keer in 2 weken tijd heb ik langs het valleikanaal bij Rhenen een mooie ijsvogel gezien.
Vaak zit ik hier te vissen en heb dus alle tijd om te genieten van de natuur.
Vandaag heb ik hem 3 keer voorbij zien komen en hij stopte zelfs even bij een paaltje om uit te rusten.
Gerdo van der Kuur, Rhenen

 

Werk voor de dierenambulance en kreeg een oproep “vogel tegen raam gevlogen”.
Toen ik daar aankwam bleek het te gaan om een ijsvogeltje….prachtig vogeltje!
Het gaat hem goed, is wat suf maar verder trekt hij al aardig bij.
Morgen gaat hij, als het dan nog niet goed gaat, naar de vogelopvang (De Toevlucht).
Marjolijn Gies, De Hoef

 

Hij komt drie keer per dag mijn vijver leeg vissen.
Ik heb een koi vijver met wel 500 kleine elrits waarvan hij heerlijk smult.
Sjaak Leenders, Pannerden.