Heb ik een ijsvogel​ gezien?

Je zag zojuist een klein vogeltje vliegen, felblauw, in een snaarstrakke lijn, waarschijnlijk vlak over het water? Dan kan het niet missen, vandaag is je geluksdag, je zag een ijsvogel!

Ondanks het feit dat een ijsvogel niet erg algemeen is, worden de laatste jaren wel steeds vaker ijsvogels gezien. Belangrijkste reden hiervoor is het feit dat het aantal erg is toegenomen. Vooral de zachte winters van de laatste jaren hebben hier aan meegeholpen. Ook zijn er veel leefgebieden van de ijsvogel hersteld waardoor het voor de vogels makkelijker wordt om een nestplaats te vinden en zich voort te planten.

Hoe zeker is het dat ik een ijsvogel heb gezien?
Een ijsvogel is aan een paar kenmerken te onderscheiden. Allereerst de onmiskenbare felblauwe kleur, die zeker opvalt in zonlicht en tijdens de vlucht. Er is geen enkele andere in het wild levende vogel in Nederland die een dergelijke kleur bezit. Een ijsvogel die in de schaduw zit zal echter niet altijd zijn prachtige kleuren tonen en zodoende vrijwel niet opvallen.
De vlucht, deze is snel, rechtlijnig en meestal vlak over het wateroppervlak, is ook kenmerkend. Vaak zie je ze een meter of 20 voor je uit ineens van een uitkijkpost over het water van je af vliegen.

Een prachtig vrouwtje heel mooi afstekend tegen een zachte achtergrond.

Meer informatie over deze mooie vogeltjes vind je in het menu rechtsboven, onder de liggende streepjes.

Ik vind het altijd leuk om te lezen waar ijsvogels worden gezien, het breidt de kennis over dit mooie vogeltje tevens uit. Wil je je waarneming doorgeven, dan kan dat per mail of via Facebook.

Je kunt ook rechtstreeks naar:

Foto’s

Mijn gewichtproject

Tips om meer ijsvogels te zien

Uitgebreide omschrijving

Leefomgeving

IJsvogels.nl is een initiatief van natuurfotograaf en ijsvogelliefhebber Corné van Oosterhout. In 2018 werd een wens verwezenlijkt en kon ik een huisje kopen aan een plas water. De tuin wordt ingericht om ijsvogels te onderzoeken, zo heb ik al interessante gegevens kunnen verzamelen over hun stofwisseling en gewicht.