IJsvogelwerkgroep komt met unieke DVD

De 23e mei 2008 was een bijzondere dag voor de IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek. De presentatie van de eerste DVD over het maken van ijsvogelwanden met als titel “Broedwanden maken voor ijsvogels”. De bijeenkomst vond plaats bij Hilversum, naast de langste Natuurbrug van Europa.

Mevrouw Niesje Cornelisse, jurylid van de Paul Fentener van Vlissingen / AD Natuurprijs nam het eerste exemplaar in ontvangst. De instructie DVD is gemaakt door Jelle Harder, coördinator van de IJsvogelwerkgroep. Zijn grote ervaring met het maken van broedwanden voor ijsvogels wordt met de DVD nu aanschouwelijk weergegeven. Op professionele wijze worden vier manieren in beeld gebracht hoe een ijsvogelwand is te maken. Twee manieren, een wand afsteken en een grondwal opwerpen, zijn heel goed uit te voeren door iedere vrijwilliger. Bij de andere twee, een boom omtrekken en een betonnen keerwand (L-profiel) plaatsen, is professionele hulp nodig. Vastgesteld is dat bij het maken van geschikte broedgelegenheid langs de oevers het aantal ijsvogels sterk kan toe nemen. De DVD laat ook prachtige beelden zien van deze schitterende vogels. De speelduur is 25 min. Als extra is een booklet toegevoegd met toelichtende teksten voor de praktijk. Voor iedereen die graag aan de slag wil om ijsvogels aan meer broedplaatsen te helpen is deze DVD onmisbaar. De DVD kost slechts 6,00 Euro incl. verzendkosten. Om de DVD te bestellen, kijk je hier: www.vwggooi.nl en kijk bij “Vereniging”, “Publicaties” (of klik hier om direct naar de pagina te gaan).

Jelle Harder met de DVD

Jelle Harder met de DVD

Aanzet voor het kunnen maken van de DVD was de door Jelle Harder gewonnen Paul Fentener van Vlissingen AD Natuurprijs in 2006. Aangevuld met subsidies van de provincie Noord-Holland, de Nationale Postcode Loterij, Landschap Noord-Holland en Vogelbescherming Nederland kwamen de financiën voor dit project bij elkaar.