Balts in volle gang!

De ‘winter’ is voorbij, het was wederom een erg zachte winter en het wemelt weer van de ijsvogels. Vanaf begin september ontving ik ruim 1000 meldingen, waarvoor hartelijk dank! Gelezen heb ik ze allemaal, op elke melding reageren is helaas niet gelukt, ik hoop op jullie begrip hiervoor. Binnenkort komt er een overzicht met een aantal zeer opmerkelijke waarnemingen.
De laatste weken neemt het aantal gemelde waarnemingen met de dag af, een teken dat de ijsvogels hun overwinteringsgebieden verlaten hebben en op zoek zijn naar een partner en een rustig plekje om te broeden. Hebben ze eenmaal zo’n plekje gevonden dan is het gedaan met de rust, luid roepend jagen ze achter elkaar aan en op plaatsen waar meerdere koppeltjes of indringers elkaar treffen, is het helemaal een lust voor het oog en oor.
Al enkele weken hield ik mijn favoriete locatie in de gaten, af en toe kwamen er tijdens zachte dagen al meldingen van baltsgedrag, maar op deze plaats was enkel een mannetje te vinden, die het stuk beek de hele winter heeft bezocht. Voor zover ik hem herken is het een jong mannetje dat vorig jaar in een oever van de beek het levenslicht zag, nadat zijn ouders na enkele weken waren vertrokken is hij gebleven. Gisteren zag ik hem voor het eerst met een vrouwtje, op verschillende plekjes probeerden ze wat grond van de oever af te pikken en in een klein steil stukje hadden ze zelfs al een klein gangetje gegraven waar ze net in pasten.
Deze middag betrok ik mijn luxe onderkomen voor de komende maanden, een piepklein tentje van 60x200cm, voorzien van een schuimmatrasje voor het nodige comfort tijdens de urenlange sessies. Het is soms afzien, maar m.i. de beste manier om de ijsvogels te kunnen observeren en fotograferen zonder ze te storen. Het eerste kwartier was het erg stil, maar ineens klonk in de verte het welbekende schelle tie! Daar kwamen ze aan, vrijwel gelijktijdig landden ze in de beuk 5 meter verderop, ik controleerde de compositie en belichting, stelde scherp op het oogje van het vrouwtje en drukte af, het seizoen is begonnen!

Een koppel ijsvogels heeft elkaar gevonden en gaan nu samen beginnen aan hun belangrijkste taak, zorgen voor nageslacht.
Een koppel ijsvogels heeft elkaar gevonden en gaan nu samen beginnen aan hun belangrijkste taak, zorgen voor nageslacht.

De foto is ook beschikbaar in mijn winkel op Werk aan de muur.nl

2 gedachten over “Balts in volle gang!

    1. Jazeker, je ziet ze hierboven naast elkaar zitten, het vrouwtje heeft een oranje ondersnavel, het mannetje zwart, het mannetje is soms net wat voller van kleur, maar dat is pas goed te zien als ze naast elkaar zitten.

      Groeten Corné

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.