Raamslachtoffers in de herfst

In de nazomer en herfst nemen traditiegetrouw het aantal meldingen via het waarnemingenformulier weer flink toe. Je merkt duidelijk dat er jonge ijsvogels zijn uitgevlogen die, na een paar dagen bijgevoerd te zijn door de ouders, het territorium worden uitgedreven en een eigen plekje gaan zoeken. Bij die zoektocht worden waterlopen gevolgd, maar ook wordt er hoger en verder gevlogen op zoek naar een geschikte plek om te vissen. Zo neemt bijvoorbeeld het aantal meldingen van ijsvogels in tuinen met kleine vijvertjes nog steeds toe, vaak ver verwijderd van stromend water of visrijke plassen.

Helaas neemt in die tijd ook het aantal meldingen van slachtoffertjes toe, vaak jonge ijsvogels die tegen ramen aanvliegen. De omgeving wordt weerspiegeld in de ruit en lijkt voor de ijsvogel een doorgang naar een nieuwe wereld, in veel gevallen betekent het echter het einde van hun prille bestaan.

In totaal ontving ik sinds begin april al 46 meldingen van ijsvogels die gevonden werden, 16 daarvan zijn overleden, de overige 30 konden zelfstandig of na enige zorg weer verder vliegen. Alle dode vogels waarvan ik foto’s ontving (8 stuks) waren zonder uitzondering jonge ijsvogels. In 36 van de 46 gevallen was het duidelijk een botsing met een raam, 2 maal kwam de kat des huizes met een ijsvogel als cadeautje voor de baas, één hiervan kon gelukkig nog worden gered. Van de overige slachtoffers was niet helemaal duidelijk wat de doodsoorzaak was. Vorig jaar waren er enkele meldingen van verkeersslachtoffers, dit jaar waren daar geen aanwijzingen voor.
Uit Friesland kwam de volgende melding van Arjan:

“De ijsvogel werd achterna gezeten door een roofvogel (waarschijnlijk sperwer). De ijsvogel vloog laag over de vijver, waardoor de roofvogel niet kon volgen (hoge rietkraag). De roofvogel maakte een duikvlucht, waarna de ijsvogel kon ontsnappen door de andere kant op te vliegen.
De ijsvogel vloog tegen een raam en zat een minuut verward op de grond. De roofvogel had zijn jacht al opgegeven. De ijsvogel is naar een boomrand gevlogen. Daarna niet meer gezien.”

De piek van het aantal meldingen lag duidelijk in september met 18 stuks, hierna nam het aantal weer af. Als we kijken naar de locaties waar de meldingen vandaan komen dan vallen een aantal zaken op, Noord-Holland is koploper met 8, gevolgd door Zuid-Holland. Amsterdam viel ook erg op, 3 meldingen kwamen hier vandaan, één ijsvogel werd daar zelfs aangetroffen in de Ikea-vestiging. Ook uit de binnenstad in de buurt van het Vondelpark kwam een melding van een raamslachtoffer, deze overleefde het gelukkig. Uit provincie Zeeland kwamen geen meldingen, uit Limburg (toch bekend staande om de hoge concentratie ijsvogels) slechts één (Venlo).

Eén gedachte over “Raamslachtoffers in de herfst

  1. zojuist vloog er een ijsvogel tegen mijn raam, hij bleef even versuft zitten, vloog toen naar een tak en is nu weer weggevlogen. Ik hoop dat hij het redt. Wat een prachtige vogel trouwens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.