Het gewicht van een ijsvogel

Sinds juli van dit jaar woon ik in een houten huis aan de rand van een plas, een lang gekoesterde wens die in vervulling is gegaan. Naast het mooie uitzicht is het ook best aangenaam om dagelijks bezoek te krijgen van mijn geliefde vogelsoort. Een van de eerste werkzaamheden was dan ook de aanleg van de vijver, aan de rand van de tuin, zodat de kans op bezoek van deze kleine visliefhebbers flink zou toenemen. Het heeft (zoals verwacht) gewerkt, dagelijks komt een jong vrouwtje de vijver bezoeken, het ontbijt slaat ze nauwelijks over, wanneer ik haar nog maar net kan ontwaren in de ochtendschemering, zit ze al op haar favoriete takje. Om de paar dagen verschijnt er gedurende de dag ook wel eens een jong mannetje, een enkele keer is er ook een ander vrouwtje geweest, herkenbaar aan wat minder oranje in de ondersnavel.
Om al deze individuen te herkennen heb ik achter het slaapkamerraam een D800 geplaatst met een 300mm, echt hele mooie foto’s levert dit niet op, maar wel zeer bruikbaar om inzicht te krijgen in het gedrag en de verschillende bezoekers. De camera wordt ontspannen door een microcontroller met een gewichtssensor, die verbonden is aan een tak. Na de landing op de tak (bij een registratie van 20 gram of meer) worden 10 foto’s gemaakt, duikt de ijsvogel naar vis en komt deze weer terug op de tak, dan volgen weer 10 foto’s. De eerste dag leverde zo 260 foto’s op, waarvan bijna de helft met een visje in de snavel.
Deze week ontving ik met de post een nieuwe, nauwkeurigere, sensor, waarmee ik kan meten op 1/100 gram. Ik wilde namelijk wel eens weten wat zo’n ijsvogeltje nu echt weegt. Na wat avonden stoeien met de software, was het vandaag tijd voor een eerste echte meting. De resultaten worden met een pushbericht naar mijn telefoon gestuurd en bij elk bericht wordt er ook een foto van de ijsvogel gemaakt, zodat ik kan zien welke ijsvogel het is en of deze evt. vergezeld wordt door een net gevangen vis. Al snel begon rond half negen het scherm van de telefoon zich te vullen met berichten, het werkt dus! Uiteindelijk waren er vandaag teveel bezoeken van vrouw én man ijsvogel om alles te analyseren, maar uit 26 metingen bij haar eerste bezoek in de ochtend blijkt dat de uitkomt op een gewicht van 41,52 gram, mooi binnen de reeks van 35-45 gram die je meestal aantreft in literatuur over ijsvogels.
De komende dagen wordt de software nog geoptimaliseerd zodat de meetwaarden makkelijker te analyseren zijn en dan probeer ik door de winter heen de conditie van de verschillende ijsvogels die de tuin bezoeken te monitoren. Een ander doel is proberen te analyseren hoeveel vis er geconsumeerd wordt etc. Houd de site in de gaten voor een update!

IJsvogels.nl_KNK1131
Een ijsvogelvrouwtje van 41,52 gram.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.