Late winter eist zijn tol onder ijsvogelpopulatie

Ondanks dat zijn naam anders doet vermoeden, houden ijsvogels helemaal niet van ijs. Het dieet van een ijsvogel bestaat vrijwel volledig uit vis, aangevuld met insecten, maar alles wordt levend uit het water gevist met een korte krachtige duik. Wanneer zijn visstekje bedekt wordt met een laagje ijs, wordt het voor ijsvogels daarom erg moeilijk om aan voedsel te komen. Ze hebben een snelle stofwisseling en normaal gesproken eten ze bijna hun lichaamsgewicht (ong. 40 gram) aan visjes per dag. Met vet uit hun stuitklier wordt het verenkleed waterdicht gehouden, zodat ze na een duik in het ijskoude water vrijwel droog zijn. Minder vis betekent minder vet, een verenkleed wat langer nat blijft, niet iets wat je wilt als ijsvogel bij een gevoelstemperatuur van -15 de afgelopen dagen.
Al snel stroomden afgelopen dagen de meldingen van slachtoffertjes binnen via de mail en Facebook. Gisteren ben ik eens verder gaan speuren op social media e.d. en kwam in totaal al tot het trieste aantal van 17 stuks. Sven Prins uit Zierikzee (foto’s op zijn Instagram account) vond in 2 dagen tijd zelfs 4 dode ijsvogels langs de oevers van een sloot in Schouwe-Duiveland.
Gelukkig zet de dooi nu in, maar ik vrees dat het nog niet het einde betekent, veel vogels zullen op hun reserves teren en de dikke laag ijs is op veel plaatsen nog niet zomaar weg. Vorig jaar waren er naar schatting zo’n 1250 ijsvogelpaartjes in Nederland, de tijd zal uitwijzen hoeveel er in 2018 tot broeden gaan komen.
IJsvogels.nl_ALC1262

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.