Winter voorbij?

Koning Winter lijkt zijn koffers gepakt te hebben, gisteren leek het al wel lente. Voor de vele ijsvogels in het land goed nieuws, er was nog wel open water te vinden, maar de nodige visjes zoeken met deze kou nog meer de diepte op en komen weinig in beweging. Voor de ijsvogels vaak lastig om de broodnodige visjes te vangen. Zo zag ik een ijsvogelmannetje 11 keer in minder dan 10 minuten in het ijskoude water duiken voor een visje, telkens zonder succes.
Een ander mannetje had het beter voor elkaar, bij een klein stuwtje in een polderslootje was een vierkante meter open water, daar ving hij regelmatig modderkruipertjes. Blijkbaar een goede visstek, want vrijwel elke avond wanneer ik er op weg naar huis langs kwam, was hij er te vinden.
De bezoekersaantallen op mijn website (ijsvogels.nl) doen me vermoeden dat de meeste ijsvogels de winter wel hebben overleefd. Wanneer ik de aantallen bezoekers op mijn site van de maand januari tot nu toe vergelijk met die van januari 2016, dan is er zelfs een flinke stijging te zien, 5300 t.o.v. 3900. Een mooie indicatie dat het aantal ijsvogels weer lijkt toegenomen, 2017 zou wel eens records kunnen gaan breken.
Er waren ook wel enkele meldingen van gesneuvelde ijsvogeltjes, zo vonden 2 bezoekers een ijsvogel in of op het ijs van een vijver.
Ook waren er nog 2 raamslachtoffers te betreuren in januari en werd er een gegrepen door een kat, de keerzijde van het feit dat ze steeds vaker de bebouwde kom opzoeken om hun kostje bij elkaar scharrelen.
Heb jij nog bijzondere waarnemingen gedaan deze winter, plaats ze dan in de reacties hieronder.

Eén gedachte over “Winter voorbij?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.